Vår historia

Wetterlings yxfabrik grundades 1880 och är en av de tre kvarvarande yxsmedjorna i Sverige. Fabriken flyttades till Storvik 1885 och har sedan dess varit en viktig del av svensk industrihistoria. Idag arbetar 14 personer här och företaget är känt för sitt traditionella hantverk och högkvalitativa yxor.

Wetterlings yxfabrik grundades 1880 av Sven Axel Wetterling i Bäckefors, Dalsland. 1882 anslöt sig hans bror Otto Wetterling, som hade studerat industriell yxtillverkning i Amerika. 1885 flyttades verksamheten till Storvik, tack vare dess fördelaktiga läge för transport och närhet till råvaror.

Företaget köpte Walls Hammare i Storvik, en smedja med anor från 1870. Wetterlings moderniserade och expanderade snabbt, och bytte ut de gamla vattenhjulen mot moderna turbiner redan 1889. Trots moderniseringen var yxproduktionen fortfarande hantverksmässig och 20–30 yxor smiddes per dag.

Otto Wetterling avled 1915, och 1917 såldes företaget till grosshandlare Magnus Lilieblad. Han moderniserade ytterligare med nya maskiner, inklusive en Arboga smidespress som användes fram till 2014. Lilieblad tog in sin brorson Gustav Johansson, senare Jungefors, som blev platschef 1927 och ägare 1950.

Under 1950-talet blomstrade yxtillverkningen och företaget expanderade. Man köpte Söderhamns Skaftfabrik och flyttade den till Storvik.

Skafttillverkningen är fortfarande en viktig del av verksamheten. Gustavs son, Ingvar Jungefors, började arbeta i företaget 1968 och tog över ägandet tillsammans med sin bror Åke.

Trots hård konkurrens och minskande efterfrågan på yxor under 1970-talet, lyckades Wetterlings överleva genom att diversifiera sin produktion. Lars Jungefors, Ingvars son, började arbeta på Wetterlings 1999 och fokuserade på skafttillverkningen.

2007 övertogs Wetterlings av Gabriel Brånby, tidigare ägare av Gränsfors Bruks AB. Idag ägs företaget av bröderna Adam och Daniel Brånby, med Johan Ståhlberg som platschef. 14 personer arbetar nu på Wetterlings, som fortfarande producerar yxor av hög kvalitet med traditionellt hantverk. Fabrikens filosofi är att bevara och föra vidare den kunskap och skicklighet som tidigare generationer utvecklat.

Wetterlings yxor uppskattas för sitt hantverk och hållbarhet, och fabriken fortsätter att vara en viktig del av den svenska industrihistorien.